Vitraliul Monocrom

[luni, 6 iulie 2009]

Povestea Rock-ului


La sfarsitul anilor 60 hippiotii zburdau pretutindeni(adica cei care vroiau sa aduca pacea globala prin faptul ca miroseau a transpiratie).Pace voua.Psychedelicii de remarcat ar fi : Jimi Hendrix , The Beatles, The Rolling Stones. Dupa ce s-a risipit norul de la iarba a intrat in scena metalul greu ,cand Led Zeppelin, Black Sabbath ,Deep Purple si altii grei au rupt gura targului.Apoi am asteptat cu totii urmatoarea oferta.




In anii 70 punkerii au preluat scena,in special Sex Pistols si The Clash,cu restul entuziastilor frustrati pe sistem.Dupa ce Vicious a dat ortul din cauza heroinei, au intrat peste ei Judas Priest si Motorhead de au schimbat fatza pamantului.



Anii 80 au fost ani buni,iar clinicile de dezintoxicare erau pline datorita lor .Ce ne-a intrat in ochi prima oara au fost atunci fandoselile Glam Metalului, iar orice moda are contracultura ei - oameni care vroiau un metal agresiv si fara pretentii: Thrash Metalul.
Dupa glamerii de la Motley Crue au iubit in culise cateva milioane de adolescente neintelese ,in 1986 au intrat Thrasherii (mana in mana cu Grundgerii )de le-au tras-o cu scena si culise cu tot. Thrash-ul conducea lumea.Intre timp grundge-ul adica partea mai sinistra a rock n roll-ului si-a suflat in vena apoi s-a impuscat ,fiindca „E mai bine să te arzi decât să te pierzi încet în umbră"conform spuselor lui Curt.Cei mari si tari ramanand Metallica si Megadeth.



In 1985 s-a conturat Death Metalul,sunetul perseverentei,care a adus a doua toba de bas si monstrul cookie.
La un moment dat,lucrurile s-au intunecat de tot si au aparut primii blackeri ca sa intoarca toate crucile invers.Luand niste mascara din posetele glamerilor,au completat cu riffuri din instrumentatia thrasherilor si teme de la deatheri .Dupa mai multe valuri de trupe plecate in padure dupa ciuperci,puteam vorbi deja de Black Metal.Dar blackul nu a murit din cauza ciupercilor necomestibile si nici a drogurilor,fiindca nu a vandut asa bine ca sa isi permita luxul.In schimb Blackul face 20 de ani de parnaie pt omor si incendiere de biserici


In underground ,atat in Anglia cat si in State,incepuse sa se exprime si Doom Metalul,in legatura cu nemarginirea temporala a sucombarii si statuetele din cimitir pe care se caca porumbeii.

La sfarsitul anilor 80 ,din Heavy Metalul clasic a evoluat un gen de sine statator: introducerea clapei ,ritm acrisor ,si ceva ...fermecator.Acestea au fost ingredientele pentru a crea fetitele perfecte.Dar zeii metalului au adaugat inca o pedala la toba.Asa au aparut fetitele Power Metal.Folosindu-si vocea soprana masculina ,fetitele Power Metal si-au dedicat viata luptand impotriva dragonilor si a altor fiinte mitologice inventate la betie.

In Anglia anilor 90,dintr-o forma hibrida de Death/Doom metal,3 mari trupe care si-au pierdut paradisul,au dat startul la un barbarism sofisticat,o combinatie de sex si moarte, numita Gothic Metal.Intre timp au facut rost si de fete(cu sani si rochii lungi,care n-au noroc in dragoste,deci nu ma refeream la fete Power Metal) la voce asa ca era si normal sa vinda mai bine decat restul genurilor.

Apoi .pe scena si-a montat repede instrumentele - NuMetalul care s-a stins mai repede decat s-a montat caci niste trupe de Groove Metal devenisera deja trendy.Groove-ul nu s-a ridicat nici pana la nivelul NuMetalului. Dupa despartirea Panterei, au intrat Lamb of God si Damageplan,Groove-ul s-a mentinut temporar,dar NuMetalul a decedat.

In jurul anului 2001 ,in undergroundul hardcore-ului urma sa se inalte ceva frustrat si netalentat. Era Metalcore.S-a ridicat deasupra Damageplan-ului.Dar aceste regate n-au fost niciodata asa mari ca Metalul adevarat. Asa se face ca in 2005,din mizeria ramasa, s-a ridicat rusinea Emo,si brusc toti ne-am facut norma ca niste muieri inlacrimate ce suntem.


Pe urma toti ascultam indie care e o poponareala evoluata. Nu e socant ca traim vremuri in care ,undergroundul isbucneste din nou.Se improspateaza genurile,din fuziuni si influente intrigante pana acum.In orice forma ar fi fost,rock-ul si-a pastrat simtul umorului (sper ,ca altfel primesc in freza) si nu a iertat niciodata societatea.

Rock music in its lyrics often talks ahead of the time about what's going on in the country. ~Edmund G. Brown


3 comments:

Greenx | luni, iulie 13, 2009 9:52:00 a.m.

Asta-i rezumat ( glumesc) ^_~. E reusit.

Ale R. | miercuri, iulie 15, 2009 9:49:00 p.m.

Imi permit sa te contrazic in ceea ce priveste curentul "emo": "O evaluare a scenelor muzicale de la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90 permite o determinare mai bună a rădăcinilor şi influenţelor care stau la baza subculturii emo şi care continuă să o influenţeze". Cica. Acum nu stim sigur daca e asa, dar cer e ca s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie si se inmultesc in continuare.

Ovitral | miercuri, iulie 15, 2009 10:59:00 p.m.

oarecum da.Sunny Day Real Estate,Sonic Youth,Sup Pop si altii erau cam obscuri in SUA pe vremea aceea

Trimiteți un comentariu